Quality of life among young people in the Alps - Čataković Biagi, Dijana (Revija za geografijo, 2025)
Merjenje kakovosti življenja zajema različne razsežnosti, vključno s posameznikovimi zaznavami in družbenimi vrednotami. Projekt Erasmus+ Alpski kompas se osredotoča na kakovost življenja mladih v Alpah in s pomočjo študij in intervjujev primerja njihove potrebe in izzive v Franciji, Nemčiji, Lihtenštajnu in Sloveniji. Ta članek združuje analizo literature z mnenji iz intervjujev, da bi opredelil nove kazalnike kakovosti življenja. Kakovost življenja je večplastna in vključuje materialne pogoje in subjektivne zaznave. Ključni rezultati vključujejo pomen zdravega okolja, trajnostne mobilnosti, kulturne ponudbe, duševnega zdravja in vpliva podnebnih sprememb na prihodnost.
Keywords: alpine regions; alpske regije; indicators; Kakovost življenja; kazalniki; life in the Alps; mladi; Mladina; youth; življenje v Alpah