Napoved izkoristka francisove turbine z numeričnim izračunom toka - Jošt, Dragica (Strojniški vestnik, 2001)
V prispevku je predstavljena numerična analiza toka v francisovi turbini. Osredotočili smo se na napoved energijskih izgub v toku in napoved izkoristka turbine. Rezultate, dobljene z ločeno analizo toka v vsakem delu turbine, smo primerjali z rezultati ločenega izračuna toka v spirali in skupnega izračuna toka skozi preostalo turbino. Nato smo izračunali tok v francisovi turbini v večjem številu obratovalnih točk, narisali školjčni diagram izkoristka in ga primerjali z izmerjenim. Enak izračun je bil narejen še za primer, ko nimamo izmerjenih vztopnih podatkov. V prispevku je predstavljen tudi vpliv gostote mreže in izbire turbulentnega modela na rezultate.
Keywords: turbine francisove; izkoristek turbin; analize toka; modeli turbulentni; turbine; Francisove turbine; tokovne razmere; turbulentni tok; modeli