Mental health and psychosocial support for forcibly displaced people - Gostič, Maja (Dve domovini, 2024)
Avtorica v članku preučuje trenutno stanje na področju duševnega zdravja in psihosocialne podpore prisilno razseljenim osebam, ki prebivajo v Sloveniji. Prisilno razseljene osebe predstavljajo marginalizirano skupino, ki potrebuje posebno pozornost in podporo v medkulturnem okolju. V študiji je zbrala informacije s pomočjo polstrukturiranih intervjujev s petnajstimi strokovnjakinjami, ki delajo s prisilno razseljenimi osebami. Ugotovitve zajemajo posebnosti, aktualne probleme in možne izboljšave na tem področju, pri čemer so navedeni tudi primeri dobrih praks. Izpostavljajo pomen opolnomočenja v medkulturnem kontekstu in razkrivajo potencialne izzive, povezane z nezainteresiranostjo države in neustrezno finančno podporo za potrebne storitve.
Keywords: duševno zdravje; jezik; medkulturna mediacija; migracije; prisilno razseljene osebe; psihosocialna podpora; Slovenija