Razvoj prebivalstva v ljubljanski urbani regiji - Rebernik, Dejan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2004)
V prispevku so predstavljene osnovne značilnosti razvoja prebivalstva in urbanizacijskih procesov v Ljubljani in Ljubljanski mestni regiji. Do konca sedemdesetih let je bila prebivalstvena rast posledica močnega priseljevanja iz Slovenije in preostale Jugoslavije. V osemdesetih in devetdesetih letih nastopi dekoncentracija prebivalstva znotraj regije in depopulacija mestnega središča Ljubljane. V zadnjih desetih letih so najhitrejšo rast prebivalstva zabeležila razpršena ruralna naselja v podeželskem delu regije, v posameznih delih mestnega središča pa poteka reurbanizacija in gentrifikacija.
Keywords: urbana geografija; mesta; prebivalstvo; demogeografija; gibanje prebivalstva; urbanizacija; Ljubljana