Divergentno in konvergentno v odnosu med vojsko in družbo - Garb, Maja (Teorija in praksa, 2009)
Vsaka legitimna vojska naj bi odsevala družbeno strukturo in splošne družbene vrednote ter se vključevala v splošno kulturo družbe. Ker pa se od vojske pričakuje tudi učinkovito opravljanje njenih nalog, je skoraj nujno, da ima tudi določene svojstvene značilnosti. Vprašanje ločenosti in sorodnosti ter tudi trendov ločevanja (divergenca) oziroma povezovanja (konvergenca) vojske in ostale družbe je eno ključnih vprašanj moderne sociologije vojske. Prispevek je namenjen pregledu obravnav tega vprašanja v sociološkem proučevanju vojske. Analiza tega pregleda pokaže, da se v stroki skozi zgodovino zagovarjanje obeh konceptov vseskozi izmenjuje ali pa celo prepleta. Razloge odkrivamo v vplivu civilno-vojaških tradicij, razvoju družbenih odnosov nasploh in družbenih posebnosti določenih obdobij, pa tudi v pristopu avtorjev.
Keywords: Civil-military relations; Civilno-vojaški odnosi; Military sociology; Vojaška sociologija; society; družba; vojska; vojaška organizacija; družbeni odnosi; sociološki vidik