Influence of the radiation source on the quality of transmission bone phantomimages - Séra, Téréz (Radiology and oncology (Ljubljana), 1997)
Avtorji so za transmisijsko scintigrafijo na fantomu skeleta (Scanflex Transbone) uporabili gama kamero, ki je imela okrogli detektor s 37 fotopomnoževalkami, ali pa kamero SPECT s pravokotnimi detektorji. Pri tem so uporabljali tri različne izvore sevanja: tehnecijev ploščinski izvor za večkratno polnjenje, 57Co ploščinski izvor in pomični linijski izvor družbe Veenstra instruments B.V. Proučevali so razlike v kakovosti nastalih scintigramov. Ti so bili posneti na rentgenski film v skladu z običajnim kliničnim protokolom (600 000-8000 000pulzov na sliko) in z velikim številom pulzov (2 milijona). Scintigrame so interpretirali trije neodvisni, izkušeni opazovalci. Iz doseženih rezultatov so ustvarili ROC (receiver operating charasteristic) krivuljo. Kakovost slik je bila sorazmerno površini pod ROC krivuljo. Med slikami posnetimi z istimi parametri ni bilo pomembnih razlik v površini pod ROC. Pomembno pa so se razlikovali rutinski scintigrami od tistihposnetih z velikim Številom pulzov. Avtorji v sklepu navajajo, da so vsinavedeni ploščinski izvori primerni za snemanje transmisijskega skeletnega fantoma, ki služi kontroli kvalitete nuklearno medicinskih postopkov.
Keywords: Bone and bones; Phantoms, imaging; Quality control; Radionuclide imaging