Microstructural considerations limiting the mechanical properties of HSLA steel - Parilák, L'udovít (Kovine zlitine tehnologije, 1996)
Vpliv kemijske sestave, velikosti zrn in podzrn ter izločanja na mejo plastičnosti, prehodno tempreaturo, žilavosti in koeficienta deformacijske utrditve je bil analiziran za HSLAjekla. Odvisnosti so kvantificirane in zapisane v grafih - nomogramih za jekla s poligonalno in acirkularno mikrostrukturo. Mejne mehanske lastnosti (kombinacije največje meje plastičnosti in prehodne temperature žilvosti) so bile kvantificirane za poligonalno mikrostrukturo.
Keywords: jeklo; mikrostruktura; mehanske lastnosti