Konceptualizacija človekovih pravic v 21. stoletju - Tkalec, Staša (Teorija in praksa, 2014)
Namen prispevka je osvetliti pomen teorije človekovih pravic v globaliziranem svetu, v katerem prevladuje pravni diskurz ter poudarek na implementaciji obstoječih mednarodnopravnih standardov človekovih pravic. Prispevek izhaja iz podmene, da iskanje ene, enotne in večne teorije človekovih pravic, predvsem pa njihovo fundacionalistično utemeljevanje, ne more zagotoviti univerzalnosti človekovih pravic v globaliziranem svetu. Sloneč na treh tipih družbene transformacije, vezanih na globalizacijske procese in relevantnih za varstvo človekovih pravic, prispevek zagovarja pluralnost in soobstoj različnih teoretskih utemeljitev človekovih pravic. Na ta način bi bila ontološka izhodišča teorije človekovih pravic skladnejša z aktualno družbeno realnostjo, potencial človekovih pravic pa bolje izkoriščen.
Keywords: človekove pravice; družbena transformacija; foundationalism; fundacionalizem; globalisation; globalizacija; globalization; human rights; social transformation