Nobelova nagrada za fiziko 2014 in revolucija v osvetljevanju - Zgonik, Marko (Obzornik za matematiko in fiziko, 2014)
Isamu Akasaki in Hiroshi Amano z Univerze v Nagoji ter Shuji Nakamura, ki je deloval v podjetju Nichia Chemicals na Japonskem, sedaj pa je profesor v ZDA, so letošnji Nobelovi nagrajenci zafiziko. Članek opiše pot do izdelave modre LED na osnovi GaN. Posebej uporabna pa je modra LED v kombinaciji s fluorescenčno pretvorbo v belo svetlobo. Tako smo dobili izvor bele svetlobe, ki je učinkovit, ima dolgo življenjsko dobo in je okolju prijazen.
Keywords: fizika; physics; Nobelove nagrade; Modra LED; modra LED dioda; LED sijalka