Genska zdravila - Mlinarič-Raščan, Irena (Farmacevtski vestnik, 2005)
Genska zdravila so terapevtiki, ki vsebujejo rekombinanten genski material v obliki fragmentov nukleinskih kislin in se uporabljajo za nadomestitev genskega produkta ali za iznioeenje njegove funkcije. Prednost terapije z genskimi zdravili je v vzrooenem pristopu k zdravljenju,pri katerem odpravljamo molekularno motnjo z dodajanjem ali odvzemanjem funkcije ciljnemu genu. Najoibkejoa tooeka pri razvoju genskih zdravil je neuspeoen transportni sistem, kar je vzrok slabemu ciljanju, toksioenosti in kratkotrajnosti terapije ter pojavu imunskih reakcij. Zaoeetki razvoja genske terapije so biliusmerjeni predvsem v nadomestno terapijo monogenskih dednih bolezni, medtem ko je veoeina novih genskih zdravil namenjena zdravljenju kompleksnih obolenj kot so rak, imunska obolenja in nevrodegenerativne bolezni. Genska regulacije delovanja celic pri starostnikih je usmerjena predvsem v dvig kvalitete aivljenja. V skrbi za zdravje starostnikov vzbuja posebno veliko pozornosti genska terapija Alzheimerjeve bolezni.
Keywords: Alzheimerjeva bolezen; genska zdravila