Über Musik als Wirklichkeit - Feil, Arnold (Muzikološki zbornik, 2007)
Prispevek obravnava odnos med glasbeno umetnostjo in resničnostjo ne le s teoretskega stališča, temveč ob nizu konkretnih glasbenih primerov in njihovih zgodovinskih okoliščinah. Primeri segajo v različna zgodovinska obdobja: Pater noster rimokatoliške maše, evangeličansko petje, kantate in oratoriji J. S. Bacha, filozofija Hegla, Nietzschejeva percepcija Wagnerja, glasba Stravinskega in Stockhausna.
Keywords: funkcija; glasba; izkušnja; music; realnost; recepcija