Največja gozdarska zadruga v Evropi - Avsec, Franci (Gozdarski vestnik, 2006)
Avtor predstavlja finsko gozdarsko zadrugo Metsäliitto, v katero je včlanjenih več kot 130.000 gozdnih posestnikov. Po številu članov in gospodarskih kazalcih spada ta zadruga med največje v zadruge v Evropi. Zadruga Metsäliitto se ukvarja z nabavo domačega lesa in je hkrati krovno podjetje v istoimenski skupini, medtem ko njene hčerinske družbe nabavljajo les v tujini in predelujejo doma in v tujini odkupljen les v različne lesne izdelke, celulozo in papir. Avtor opisuje upravljanje zadruge (zbor predstavnikov, upravni odbor in uprava ter okrožni sveti), prednosti, ki jih zadruga zagotavlja članom, zlasti pri sodelovanju članov z zadrugo, in oblikovanje kapitala (redni in dodatni deleži).
Keywords: Finska; mölkky; forestry; gozdarstvo; gozdarske zadruge; zadružništvo