The expressive potential in a dramatic text - Podbevšek, Katarina (Linguistica (Ljubljana), 2017)
Članek obravnava vpliv jezikovne oblikovanosti dramskega teksta na njegovo odrskogovorno realizacijo, in sicer na primeru Brechtove enodejanke Malomeščanska svatba. Običajno ima dramsko besedilo specifično, tudi grafično razvidno, besedilnojezikovno strukturo, ki kaže govorno intenco. Jezikovna analiza Brechtovega teksta je razkrila velik govorni potencial, tako v didaskalijah (oznake za premore, tišino, govorno izvedbo) kot v dialogu (za spontani govor značilne jezikovne prvine). Kratka primerjava teksta in odrske govorne izvedbe je pokazala, da igralec pisnega jezika ni semantično obogatil in ritmično strukturiral le s prozodijo (zlasti s premori), pač pa tudi z jezikovnimi posegi v leksično-sintaktično strukturo (ponavljanje, dodajanje, izpuščanje itd.). Velik govorni potencial teksta je spodbudil igralčevo govornointerpretativno ustvarjalnost.
Keywords: "Die Kleinbürgerhochzeit; Brecht, Bertold, 1898-1956; didaskalije; dramska besedila; gledališki govor; igralski govor; Malomeščanska svatba; odrski govor