Status of literature in the age of global risks - Hajdu, Péter (Primerjalna književnost, 2009)
Članek obravnava možne povezave med zmanjšanim ugledom literature in globalizacijo, zlasti z zlomom narodnograditeljskih načrtov, ki so jih podpirale elite, in z zahtevo po duhovno-diskurzivnem samorazumevanju namesto narativnega, kakršen je značilen za bralne strategije, zaradi katerih je fikcija postala priljubljena.
Keywords: književnost; literature; nacionalna kultura; državotvornost; kozmopolitizem; globalizacija; globalization