Pomen študij ranljivosti okolja za sonaravni razvoj Slovenije - Špes, Metka (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2002)
Študija ranljivosti okolja temelji na oceni nosilnosti oziroma regeneracijski sposobnosti proučevanega okolja in njegovih pokrajinotvornih sestavin, upoštevane pa so tudi spremembe, ki jih z dosedanjimi posegi v okolje vnesel človek s svojimi raznovrstnimi dejavnostmi. Strokovno vrednotenje vseh kazalcev se združuje na optimalno homogenih pokrajinskih enotah in s tem predstavlja dobro podlago za načrtovanje sonaravnega razvoja.
Keywords: ecology; ekologija; ekološko ravnotežje; environmental protection; natural environment; okolje; pokrajinska ekologija; Slovenia; Slovenija; sonaravni razvoj; varstvo okolja