Sustainable development of careers in tourism - Gorenak, Mitja (Teorija in praksa, 2016)
Razvoj kariere v trajnostnem pogledu je v turističnem sektorju zagotovo vsaj tako zahteven proces kot doseganje trajnostnega razvoja kot takega. Cilj raziskave je bil ugotoviti, kakšen je odnos predstavnikov turističnih agencij do trajnostnega razvoja kariere turističnih vodnikov, ki opravljajo delo zanje. Raziskavo smo izvedli med predstavniki turističnih agencij (N = 34). Rezultati so pokazali, da je ekonomski steber trajnostnega razvoja ocenjen kot najpomembnejši, sledi mu okoljski steber in nato socialni steber trajnostnega razvoja kot najmanj pomemben. Za resnično zagotavljanje trajnostnega razvoja kariere je potrebno fokus preusmeriti ravno na socialni steber, ki je po rezultatih raziskave ocenjen kot najmanj pomemben.
Keywords: career; development; human resources; kadrovski menedžment; kariera; Kariera people; sustainable development; tourism; trajnostni razvoj; turistični vodniki; turizem