Podjetniška ideologija kot religija neoliberalnega kapitalizma - Kravanja, Boštjan (Glasnik Slovenskega etnološkega društva, 2023)
Podjetniška ideologija se je kot politična racionalnost neoliberalnega kapitalizma razrasla v vse pore današnjega dela in življenja. Postala je nova religija sodobnih družb. Njeni moralni in praktični nauki se pospešeno posredujejo tudi med mlade v Sloveniji. V članku obravnavam vprašanje, kako se podjetniška ideologija udejanja z ustvarjanjem izobraževalnih miljejev in programov za mlade v nekaterih razvojnih in mladinskih institucijah na Ajdovskem in Goriškem, kjer naj bi se mladi iz poslovnih metodologij, modelov in tehnik učili podjetnosti in samoiniciativnosti kot življenjskih veščin.
Keywords: ekonomska antropologija; entrepreneurial self; entrepreneurship; entrepreneurship milieus; mladi; neoliberal capitalism; neoliberalni kapitalizem; podjetniška kultura; podjetniški jaz; podjetniški miljeji; podjetništvo; postmodern religion; postmoderna religija; young people