Izbrisani med politiko zanikanja in eksemplaričnostjo romana - Juvan, Marko (Primerjalna književnost, 2016)
Eksemplaričnost romanov Mihe Mazzinija, Polone Glavan in Dina Bauka posega v slovenski diskurz "organizirane nedolžnosti" (Jalušič) in v mejah estetske reprezentacije poskuša zbuditi naklonjenost do ljudi, ki jih je slovenska oblast izbrisala iz registra stalnih prebivalcev. Populacijo izbrisanih, ki jo je slovenska poosamosvojitvena biopolitika oropala pravic in jo reducirala na "golo življenje" (Agamben), ti romani metonimično predstavljajo prek fokusa na počlovečeno žrtev izbrisa, obenem pa razgrinjajo odnose t. i. navadnih ljudi do te množične kršitve človekovih pravic.
Keywords: Mazzini, Miha, 1961-; Glavan, Polona, 1974-; Bauk, Dino, 1973-; literatura in družba; Slovene literature; slovenska književnost; človekove pravice; human rights; izbrisani; The Erased; etnonacionalizemn; Trauma; travma; zanikanje krivde