Lingvistična kameleonka - Petrič, Vesna (Svetovi (Ljubljana), 2026)
Od malega so mi odrasli očitali, da sem jezikava. S tem so predvsem želeli povedati, kako jim gre na živce moje postavljanje zase in oporekanje vélikim krivicam, ki se dogajajo majhnim otrokom. Toda na neki način so imeli prav: rada sem se ukvarjala z besedami, jih formirala v čete in pošiljala v boj, če je bilo treba. Majhna in bojazljiva, kot sem bila, nisem imela veliko drugih orožij, in kmalu je beseda postala moja najboljša prijateljica. In z njo … jezik. Moja jezična pot se je pričela v majhnem stanovanju, kjer se je govorila dolinščina, ki spada med dolenjska narečja, čeprav je del notranjske regije. Ta pa je bolj kot ne le slovenski Božiček, v katerega nekateri verjamejo, drugi ne.
Keywords: Antropologija; antropološko-literarno pisanje; avtoetnografija; eksofonije; Etnologija; Knjižni jezik; kulturna raznolikost; Narečja; Slovenščina; spomini; Španščina; Učenje in poučevanje; Večkulturnost; večnačinska antropologija