Zagreb in the network of European cities - Njegač, Dražen (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2004)
Članek prikazuje pomembnost Zagreba v okviru evropskih mest. Prikazana je primerjava demografskega razvoja Zagreba in drugih večjih evropskih mest. Analiziran je tudi položaj Zagreba na stiku Srednje in Jugovzhodne Evrope, še posebej v procesu evropske integracije. Predstavljen pa je tudi pomen Zagreba in njegove urbane regije na nacionalni ravni.
Keywords: urbana geografija; mesta; urbani razvoj; demografski razvoj; prometno omrežje; mednarodne integracije; Evropska unija; European Union; Zagreb; Evropa; Europe