Odsevi ljudske balade v zbirki Labrador Kajetana Koviča - Žižek Urbas, Andreja (Slavistična revija, 2006)
Zdi se, da sta si slovenska ljudska pesem in poezija Kajetana Koviča zaradi različnih duhovnozgodovinskih kontekstov in ustvarjalnih principov različnih poetik, pa tudi zato, ker v Kovičevi poeziji ne zasledimo citiranja in stiliziranja ljudske pesmi kot pri nekaterih njegovih pesniških sodobnikih, daleč narazen. Pa vendar lahko v njegovi zbirki Labrador detektiramo nekaj ljudskih odnosnic. Prispevek natančneje pretresa baladnost ciklov Bezgove ure, Pastorale in Balade o sestri in bratu ter njihovo morebirno interferiranje z ljudsko balado in ljudsko poetiko na splošno.
Keywords: Kajetan Kovič; Kovič, Kajetan; Labrador; ljudska balada; slovenska književnost; slovenska ljudska pesem; slovenska poezija; slovenska sodobna poezija; umetna balada