Državljanstvo kot glagol - Vodovnik, Žiga (Družboslovne razprave, 2011)
Upoštevajoč mnoštvo raziskav o alterglobalističnem gibanju (AGG), njegovi praksi in organizacijski strukturi, preseneča manko študij, ki bi obravnavale tudi njegove politične aspiracije in filozofske inspiracije. V aktualne razprave o globalnem, svetovnem in kozmopolitskem državljanstvu članek posega z rekuperacijo ideje translokalnega državljanstva, mogoče najpomembnejše inovacije AGG, ki je poskus preseganja statusa quo prek izgradnje njegove alternative od spodaj navzgor. Gre za idejo in prakso municipaliziranega državljanstva, ki se konstituira mimo države, včasih nasproti nje, vedno pa se oddaljuje od ideje nacionalnosti, pri tem pa seveda presega parohialne oblike politične skupnosti, ki ne upoštevajo ali pa celo onemogočajo globalno povezanost.
Keywords: Democracy; Demokracija; Državljanstvo; Citizenship; Anti-globalization movement; Protiglobalizacijsko gibanje; Globalizacija; Globalization; antiglobalistična gibanja; alterglobalistična gibanja