Računalniško simuliranje postopka kovanja - Stupan, Janez (Strojniški vestnik, 2000)
V prispevku je obravnavano tridimenzionalno računalniško simuliranje procesa kovanja z računalniškim programom MSC/SuperForge. Kovanje je izrazit proces tridimenzionalne deformacije, med katerim se stalno spreminjajo robni pogoji. Začetna oblika je v večini primerov preprosta, končna oblika pa je lahko zelo zahtevna in se doseže s preoblikovanjem v več stopnjah. Rezultati simuliranja so: deformirana oblika, temperaturno polje, polje toka materiala, tlaka, dejanske napetosti, dejanskih plastičnih deformacij itn.
Keywords: kovanje; deformacije; metode končnih volumnov; tečenje materialov; simulacije; metoda končnih volumnov