Naselbinska struktura 5. in 6. stoletja v jugovzhodnem predalpskem prostoru - Slabe, Marijan (Zgodovinski časopis, 1985)
V prispevku avtor obravnava vrste in strukturo naselbin v predalpskem prostoru v burnem obdobju preseljevanja ljudstev, to je v 5. in 6. stoletju. Poleg zamirajočih antičnih urbanih jeder so tedaj živele še naselbine občasnega pribežališčnega značaja, stalneje obljudena naselja, katerih ustroj je še podrobneje obravnavan, posamezne poselitvene enote in vojaške postojanke.
Keywords: Antična gorbišča; Antika; naselbine; Poselitev; Preseljevanje ljudstev