Inclusive school leadership in challenging urban communities - Michalak, Joanna M. (Šolsko polje, 2012)
Namen prispevka je raziskati, kaj je dojeto kot uspešno šolsko vodstvo v zahtevnih urbanih skupnostih na Poljskem in v Angliji. Članek poroča o rezultatih dveh študij primerov. Ti študiji sta bili izvedeni v dveh skupinah šol v zahtevnih urbanih skupnostih v Lodzu na Poljskem in na področju Yewlands v Sheffieldu v Angliji. Članek temelji na dosedanjih rezultatih triletnega skupnega projekta (2008 - 2011) in prvič predstavlja nekatere razlike v okviru in pristopu k vodenju šol v poljskih in angleških študijah. Vendar pa velike podobnosti z vidika pedagogike in vodenja šol med dvema okoljema pomenijo to, kar lahko označimo kot vključujoče vodstvo šole na treh glavnih področjih. To so: učiteljsko voditeljstvo, oblikovanje "socialnega kapitala" in upoštevanje subverzivnih pristopov.
Keywords: leadership; ravnatelji; vodenje; disadvantaged areas; education; vzgoja in izobraževanje; študije primerov; case studies; comparative research; primerjalne raziskave; Poland; Poljska; Anglija; England