What kind of involvement for national minorities in the political decision-making process? - Vidau, Zaira (Razprave in gradivo - Inštitut za narodnostna vprašanja (1990), 2017)
Prispevek obravnava participacijo Slovencev v Italiji z vidika predstavništva v izvoljenih telesih in udeležbe v posvetovalnih telesih. Avtorica razpravlja tudi o zakonskem okviru politične participacije Slovencev v Italiji. Analiza upošteva sodobne reforme italijanske javne uprave na državni in deželni ravni, saj slednje znižujejo raven participacije slovenskih predstavnikov v procesih odločanja in omejujejo javno rabo slovenskega jezika. Analiza pokaže, da v nekaterih občinah še vedno ni slovensko govorečih izvoljenih predstavnikov. Poleg tega ostaja na ravni zakonodaje o pravicah Slovencev v Italiji nerešeno vprašanje različnih oblik politične participacije.
Keywords: Italija; Italy; narodne manjšine; zamejski Slovenci; politična participacija; zakonodaja; pravno varstvo