Crimped polypropilene yarns - Demšar, Andrej (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
Polipropilen (PP) je termoplastični polimer, ki se, zaradi njemu lastnih lastnosti (ne navzema vlage, ima nizko gostoto, je odporen na različne kemikalije, ima nizko toplotno prevodnost, ne draži kože itd.), vedno bolj uveljavlja na različnih področjih uporabe ter osvaja nova tržišča na račun drugih polimerov. V industriji polipropilenskih vlaken je prav zaradi tega močno izražena težnja po odkrivanju novih izdelkov. V sklopu raaziskav postopka oblikovanja polipropilenskih vlaken ter njihovih lastnosti smo na katedri za tekstilne surovine in preiskave, Naravoslovnotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani, izdelali polipropilenska vlakna s povsem novo značilnostjo, s sposobnostjo kodranja. Razvili smo postopek v katerem je možno na klasični predilno-raztezalni napravi, kontinuirano, izdelati kodrana polipropilenska vlakna. V prispevku je predstavljen vpliv pogojev oblikovanja na pojav in stopnjo kodranja.
Keywords: polipropilen; predenje; kodranje