Računalniški in strojni vid v robotizirani montaži - Herakovič, Niko (Strojniški vestnik, 2007)
Ob vse zahtevnejšem svetovnem trgu ponujajo robotizirani montažni sistemi dobre rešitve za racionalizacijo in večjo prilagodljivost montažnih postopkov. V modernem postopku montaže obstaja močno izražena potreba po naprednem robotiziranem prijemanju sestavnih delov in po zmožnostih izvajanja montažnih posegov v nestrukturiranih okoljih z naključno urejenimi objekti. Robotski montažni sistemi z računalniškim vidom, ki so bili pomembna tema raziskav v preteklih štirih desetletjih, so dandanes dozoreli do te mere, da so primerni za uspešno uporabo v naprednih nalogah robotizirane montaže. V tem prispevku je podan pregled raziskovalnega dela na področjih avtomatiziranih montažnih sistemov s strojnim vidom.
Keywords: montažni sistemi; robotika; strojni vid; razpoznavanje objektov