Gradnikovo mesto v razvoju slovenske lirike - Paternu, Boris (Slavistična revija, 1970)
Razprava želi pripomoči k čistejši literarnozgodovinski in stilni oznaki lirike Alojza Gradnika (1882-1967). Ugotavlja, da se njegovo pesništvo giblje znotraj treh idejno-stilnih sistemov: Novoromantičnega, ekspresionističnega in tradicionalno klasičnega. Razmerje med temi plastmi je tako, da je Gradnikatreba uvrstiti med polnovredne člene slovenske nove romantike, in sicer v njenem zrelem obdobju ter zmernem prehodu v ekspresionizem.
Keywords: Gradnik, Alojz; lirika; slovenska književnost