Analiza shranjevanja toplote v vodonosnikih - možnost uporabe v Sloveniji - Stritih, Uroš (Strojniški vestnik, 2002)
Že nekaj desetletij se pojavljajo težnje po učinkovitejši rabi energije. K temu so pripeljale ugotovitve o razpoložljivih količinah fosilnih goriv in pa naraščajoča ekološka osveščenost ljudi. Zanemarljive pri tem niso bile niti nenehno rastoče cene goriv. Ker se v prihodnosti pričakuje še povečana raba energije, se raziskujejo možnosti za povečano izrabo obnovljivih virov in kakovostnejše izrabe energije. Kakovost rabe se večinoma povečuje s shranjevanjem energije (predvsem termalne) v različnih hranilnikih. To velja predvsem za odpadno toploto, ki jo pridobimo pri določenih tehnoloških postopkih in jo večinoma zavrženo. To toploto je mogoče koristno izkoristiti v ogrevalnih sistemih a nizkimi temperaturami. Enako velja za toploto odvzeto s kondenzatorjev klimatizacijskih naprav. ...
Keywords: hranilniki toplote; vodonosniki; prenos toplote; prenos snovi