Izdelava laboratorijske hidravlične stiskalnice - Tolar, Franc (Les (Ljubljana), 2001)
Razvoj stiskalnic v lesarstvu je sledil namenu stiskanja in vrsti uporabljenega lepila, od prvih vzvodnih in vretenastih stiskalnic do sodobnih, računalniško vodenih stiskalnic. Razvoj sodobne stiskalnice zajema oblikovanje stiskalnice, konstruiranje in preračun hidravličnih komponent, konstruiranje in preračun električnih komponent, konstruiranje in preračun ogrodja stiskalnice, določitev ustreznega grelnega medija in materialov. Pred konstruiranjem določimo osnovne tehnične karakteristike stiskalnice, površino stiskanja, krmiljenje stiskalnice. Namen zastavljene naloge je bil izdelati laboratorijsko hidravlično stiskalnico za učne namene, z natančnim nadzorom tlaka in temperature, z enostavnim in varnim upravljanjem ter možnostjo nadgradnje.
Keywords: lesnoobdelovalni stroji; stiskalnice; konstruiranje