Primerjava slovenskega splošnega knjižničarstva z evropskim na osnovi podatkov študije LIBECON - Žaucer, Matjaž (Knjižnica, 2005)
Članek obravnava slovensko knjižničarstvo v primerjavi s povprečjem stare petnajsterice in s povprečjem nove deseterice članic Evropske unije. Primerjava je usmerjena zlasti v ekonomiko knjižnic. Podatki so vzeti iz študije Libecon za leto 2001 in iz drugih virov. Pokazano je, da je z 1,2 na 1.000 prebivalcev število zaposlenih v knjižnicah v Sloveniji skoraj dvakrat večje kot v starih članicah Evropske unije, kakor tudi to, da je število obiskov in izposoj v Sloveniji večje kot v starih članicah EU. Ugotovljeno je, da so stroški za zaposlene tudi v Sloveniji največji segment v celotnih stroških knjižnic, da pa struktura zaposlenih po vrstah knjižnic odstopa od evropskega povprečja. Opisano je, zakaj so bile slovenske splošne knjižnice uvrščene na šesto do osmo mesto po izbranih kazalcih. Prikazano je, da za sicer zelo dober knjižnični standard splošnih knjižnic v Sloveniji plačujemo glede na manjši bruto domači proizvod na prebivalca relativno dvakrat več kot prebivalci stare petnajsterice.
Keywords: bibliotekarstvo; library science; ekonomika; splošne knjižnice; Slovenia; Slovenija; European Union; Evropska unija