70 let ljubiteljskega gledališča na Studencu - Sokler, Ajda (Amfiteater (Ljubljana), 2020)
Ljubiteljska kulturna dejavnost je v Sloveniji množično zastopana. V preteklosti je bila še posebej izrazita njena povezovalna vloga - "prijetno je bilo združeno s koristnim" - številnim, sploh na podeželju, je predstavljala edino ali najdostopnejšo možnost preživljanja prostega časa. V tridesetih letih prejšnjega stoletja in pozneje, po drugi svetovni vojni, so se oblikovali amaterski, ljubiteljski gledališki odri, med katerimi so se nekateri kasneje uspeli povsem profesionalizirati, drugi so se infrastrukturno in številčno okrepili. Med slednje spada studenški poletni oder, na katerem od leta 1949 skoraj vsako poletje Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan pripravi domačo gledališko predstavo - prvič pod vaškim kozolcem, danes v sodobnem pokritem gledališču z okoli tisoč sedeži. Dramska skupina je sprva združevala nekaj okoliških zanesenjakov; pobudniki kulturne ustvarjalnosti so bili bratje Stražar. Studenški oder danes združuje tako domače, amaterske kot tudi poklicne, šolane pevce in igralce ter uprizarja pretežno dramska besedila slovenskih avtorjev, ki so sporočilno dostopna, lahkotna in pogosto sledijo želji občinstva po komičnosti.
Keywords: Alojz Stražar; amateur theatre; Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan; ljubiteljsko gledališče; Miran Jarc Škocjan Cultural Society; Poletno gledališče Studenec; rural; Stane Stražar; Studenec Summer Theatre