Razvoj koncepta za opredelitev območij zelenih površin za prostorsko zgoščene oblike telesnih dejavnosti - Kozamernik, Jana (Urbani izziv, 2024)
Zelene površine imajo pomembno vlogo pri spodbujanju telesne dejavnosti in izboljšanju javnega zdravja, zato je njihova enakovredna dostopnost za vse prebivalce zelo pomembna. Kljub temu v Sloveniji primanjkuje kakovostnih prostorskih podatkov za presojo preskrbljenosti naselij z zelenimi površinami za telesne dejavnosti. Raziskava se osredotoča na razvoj koncepta preskrbljenosti slovenskih mest in naselij z zelenimi površinami. V članku opredelimo pojem preskrbljenosti in predstavljamo novo metodo za določanje območij zelenih površin za prostorsko zgoščene oblike telesne dejavnosti. Metoda temelji na kombinaciji prostorskih podatkov o pojavnosti in funkciji zelenih površin ter omogoča dovolj zanesljivo opredelitev območij zelenih površin za prostorsko zgoščene oblike telesne dejavnosti, da se lahko uporablja kot izhodišče za presojo preskrbljenosti naselij z zelenimi površinami za te dejavnosti za namen razvoja kazalnikov. Razprava poudarja pomanjkanje celovitih in kakovostnih prostorskih podatkov za presojo preskrbljenosti z zelenimi površinami za prostorsko zgoščene oblike telesne dejavnosti v Sloveniji ter potrebo po medsektorskem sodelovanju za boljše upravljanje in načrtovanje urbanih prostorov. V zaključku se izpostavlja potreba po strokovno usklajenem pristopu k zbiranju podatkov in vzpostavitvi dolgoročnega sodelovanja med deležniki za izboljšanje dostopnosti in kakovosti zelenih površin za spodbujanje telesnih dejavnosti v Sloveniji.
Keywords: green spaces; Javne površine; Kampusi; kazalniki; physical activity; prostorski podatki; prostorski vidiki; spatial aspects; spatial data; telesna dejavnost; Urbanizem; zelene površine