Postmodernistični prerok Viktor Pelevin - Javornik, Miha (Primerjalna književnost, 2009)
V članku predstavljamo ustvarjalno pot enega najpomembnejših ruskih pisateljev sedanjega časa, Viktorja Pelevina. V njem opozorimo, da nastajajo njegova dela v prepletu dveh smeri ruske kulture, ki sta se razvili po razpadu Sovjetske zveze - postmodernistične in (neo)realistične. Postmodernistični postopki so pri Pelevinu le način, s katerim uči ruskega bralca, kako naj preseže kaos in spozna, kako se kaže realnost.
Keywords: Pelevin, Viktor Olegovič, 1962-; ruska književnost; Russian literature; postmodernizem; neorealizem