Metodologija za računanje rabe energije v obstoječih stavbah, zaščitenih kot kulturna dediščina po PURES-3 - Hausmeister, Alen (Gradbeni vestnik, 2024)
V članku je predstavljena metodologija za izračun rabe energije v obstoječih stavbah, zaščitenih kot kulturna dediščina, s poudarkom na primerjavi mesečne in dinamične metode. Evropska in slovenska gradbena zakonodaja predvidevata postopno uvajanje dinamične metode, ki temelji na urnih vhodnih podatkih in simulira pogoje delovanja objekta na podlagi 3D-modela. V Sloveniji se poleg novega Pravilnika o učinkoviti rabi energije (PURES-3) uvaja tudi obvezna raba informacijskega modeliranja gradenj (BIM). V študiji smo preizkusili različne metodologije za pripravo in prenos podatkov v BIM okolju ter izvedli izračune z uporabo programske opreme CYPE Thermal, ki temelji na dinamičnem orodju EnergyPlus. Za referenčni objekt smo določili štiri scenarije, ki vključujejo različne posege na ovoju stavbe ter aktivno in pasivno senčenje. Ugotovili smo, da obstajajo pomembna odstopanja med obema metodama, ki se razlikujejo glede na specifične scenarije. Največji vpliv na razlike imata pogostost vhodnih podatkov o temperaturi okolice in solarni dobitki, ki jih dinamična metoda obravnava z večjo natančnostjo. Ta raziskava ponuja pomembne vpoglede v metodologijo izračuna energijske učinkovitosti stavb, kar je ključno za trajnostno prenovo obstoječega stavbnega fonda v Sloveniji
Keywords: BIM; building physics; dinamične simulacije; dynamic simulations; efficiency in built environment; gradbena fizika; heritage buildings; informacijsko modeliranje; information modeling; spomeniško zaščitene stavbe; učinkovita raba energije