Construction or constructing? - Ilc, Gašper (ELOPE (Ljubljana), 2016)
Angleški izglagolski in glagolski samostalniki so primeri nominalizacij, ki skladenjsko in pomensko kažejo lastnosti tako samostalnikov kot glagolov. S pomočjo relevantnih primerov iz referenčnih angleških korpusov (BNC, ukWaC, enTenTen13) članek obravnava podobnosti in razločke med izglagolskimi in glagolskimi samostalniki. Izglagolski in glagolski samostalniki so obravnavani tudi z vidika postopnosti izglagolskega nominalizacijskega procesa. Razčlemba korpusnih primerov pokaže, da se glagolski samostalniki pogosto rabijo, kadar izražajo dogodkovni pomen. Struktura samostalniške zveze, katere jedro je glagolski samostalnik, jasno odseva skladenjske zahteve glagolskega korena. Nasprotno se izglagolski samostalniki tipično pojavljajo z rezultativnim pomenom. Struktura samostalniške zveze, katere jedro je izglagolski samostalnik, ni več nujno odvisna od skladenjskih zahtev glagolskega korena. Korpusni podatki med drugim pokažejo, da je nasprotno tudi mogoče: izglagolski samostalniki se lahko rabijo kot glagolski in obratno.
Keywords: glagolski samostalniki; izglagolski samostalniki; nominalizacija; pomenoslovje; samostalniška zveza; skladnja; syntax