The Špica pile-dwelling site – analyses of archaeological wood - Leghissa, Elena (Les (Ljubljana), 2024)
Predstavljamo raziskavo lesa, odkritega med arheološkimi izkopavanji 2009/2010 na prazgodovinski koliščarski naselbini Špica na Ljubljanskem barju v Sloveniji. Raziskave so v glavnem vključevale identifikacijo lesa, dendrokronološko datiranje in prostorsko razporeditev kolov. Osredotočili smo se na manjše dele najdišča in datirali hrastove in jesenove kole z referenčnimi kronologijami koliščarskih naselbin Založnica in Parte, za obdobje 2659–2366 pr. Kr. Na podlagi ugotovljenih datumov poseka dreves smo identificirali več faz gradbenih aktivnosti med leti 2522 in 2406 pr. Kr. Zaradi časovnega razpona razpoložljivih referenčnih kronologij ni bilo mogoče datirati lesa, ki je bil morda posekan pred letom 2659 ali po letu 2366 pr. Kr. Analize lesa skupaj s predhodnimi analizami arheoloških najdb omogočajo boljše razumevanje kronološkega okvira obstoja kolišča Špica, čeprav v študiji nismo uspeli izkoristiti celotnega potenciala zbranega arheološkega lesa.
Keywords: 3rd millennium BC; archaeological wood; arheološki les; dendrochronology; dendrokronologija; kolišče Špica; Late Copper Age; Ljubljansko barje; pozna bakrena doba; Špica pile-dwelling; tretje tisočletje pr. Kr.