Podobe raka - Žagar, Brina (Anthropos (Ljubljana), 2015)
V članku so na kratko predstavljene podobe bolezni z antropološkega vidika. Osrednji del je posvečen podobi bolezni rak, v katerem se osredotočam na pet dimenzij: identiteto (ime in simptome), vzrok, zdravilo in zdravljenje, časovni potek in posledice. Največji poudarek je na razlagah vzrokov za nastanek bolezni in vplivom, ki jih imajo te razlage na posameznike, ki se soočajo z boleznijo. Podobe bolezni se sicer spreminjajo, a so te spremembe počasne in pogosto ne sledijo novim znanstvenim spoznanjem, zato mnogokrat odražajo pretekle poglede, povezane s tabuji in stigmami. Ker pa so podobe bolezni močno prisotne v družbi, pomembno vplivajo na to, kako bolniki in njihova okolica sprejemajo bolezen, si jo razlagajo in se nanjo odzivajo. Zato je pomembno, da te podobe preučujemo in prepoznamo negativne stereotipe in stigme ter jih poskušamo z ozaveščanjem in ciljnim informiranjem razbliniti.
Keywords: rak (medicina); psihoonkologija; medicinska antropologija