Fonetično-fonološke lastnosti samoglasnikov v sodobnem knjižnem jeziku - Tivadar, Hotimir (Slavistična revija, 2004)
Slovenski samoglasniki in njihove segmente (formante) in prozodične značilnosti so v fonološkem sistemu knjižnega jezika opredeljeni, vendar so se pojavljala določena vprašanja predvsem glede trajanja samoglasnikov. V članku je poudarek predvsem na analizi trajanja in formantni analizi jakostno naglašenih samoglasnikov v optimalnih objektiviziranih okoliščinah: fonološki pari v čim bolj enakem glasovnem okolju. Posebna pozornost je namenjena gradivu, njegovi pripravi in obdelavi.
Keywords: fonetika; fonologija; knjižni jezik; phonetics; samoglasniki; Slovene; slovenščina; standard language