"Moj življenjski načrt": Dragotin Cvetko in začetki študija muzikologije na Slovenskem - Barbo, Matjaž (Muzikološki zbornik, 2010)
Članek prinaša kronološko, z viri podkrepljeno analizo konkretnih spodbud za nastanek Oddelka za muzikologijo, vse od prvih idej ob ustanovitvi Univerze v Ljubljani, do utemeljitve znanstvenega oz. zgodovinskega oddelka na Akademiji za glasbo in končno do prenosa muzikologije na univerzo ter s tem institucionaliziranja muzikologije na Slovenskem.
Keywords: 1911-1993; Cvetko, Dragotin; Department of musicology; Ljubljana; musicology; muzikologija; Oddelek za muzikologijo; University of Ljubljana; Univerza