Transparentnost raziskovalne dejavnosti v Sloveniji - Demšar, Franci (Organizacija znanja, 2006)
Prispevek obravnava dilemo, s katero se srečujejo praktično vsi sistemi financiranja znanstvenoraziskovalnega dela, namreč kako zagotoviti kar največjo kakovost raziskovalnega dela, dobro razmerje med vlženimi sredstvi inkončnim rezultatom. Za razliko od zasebnega sektorja, kjer je ključno merilouspešnosti dobičkonosnost, je v javnem sektorju, katerega pomemben del je tudi raziskovalna dejavnost, treba najti druge mehanizme za maksimiranje učinkov. Avtorja kot instrument za doseganje učinkovitosti predlagata koncept "nevidne roke javnosti". Osnovni pogoj za njegovo delovanje je zagotavljanje transparentnosti na vseh ravneh obravnavanega sistema. V prispevku je predstavljena študija primera delovanja Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS kot dobra praksa integriranega zagotavljanja transparentnosti na področju financiranja znanosti v Sloveniji.
Keywords: ARRS; Association of Road Racing Statisticians; financiranje raziskav; raziskave; SICRIS; Slovenia; Slovenija; transparentnost