Empirical analysis of monetary policy - Vidaković, Neven (Naše gospodarstvo, 2007)
Članek poskuša pojasniti vzročno odvisnost med izvozom in realnim deviznim tečajem. V članku avtor razvije enostaven ekonomski model, ki temelji na odnosu med izvozom in razliko v obrestnih merah, povpraševanjem iz tujine po domačem blagu in realnim deviznim tečajem. Model je empirično preverjen za Slovenijo in Hrvaško. Empirična analiza kaže, da je odvisnost med razlikami v realnih obrestnih merah, tujim povpraševanjem in izvozom, če sploh obstaja, zelo šibka. Hkrati pa obstaja močna odvisnost med izvozom in realnim deviznim tečajem. Ključna ugotovitev je, da je bila slovenska politika drsečega deviznega tečaja bistveno uspešnejša od politike trdnega deviznega tečaja na Hrvaškem.
Keywords: monetarna politika; devizni tečaj; obrestna mera; izvoz; Croatia; Hrvaška; Slovenia; Slovenija