Poustvarjanje interaktivnega zemljevida Avstralije pri pouku geografije v 8. razredu - Zelenko, Anita (Revija inovativna pedagogika, 2025)
Prispevek opredeljuje uporabo aplikacije Padlet in spletišča ClimateCharts.net pri pouku geografije v 8. razredu. Z metodo deskripcije predstavlja potek dela in opis interakcij v razredu pri učni metodi samostojnega učenja za doseganje operativnih ciljev učnega načrta za geografijo, ki predvidevajo sklepanje o naravnogeografskih značilnostih Avstralije in razvoj digitalnih kompetenc pri učencih. Prispevek je namenjen učiteljem v osnovni ali srednji šoli kot primer za razvijanje digitalne kompetence umeščanja in poustvarjanja digitalnih vsebin (3.2 po DigComp). Opazovali smo učence med uporabo digitalnih orodij Padlet in ClimateCharts.net pri pouku, evalvirali učne ure in opravili nestrukturiran intervju z učenci po izvedbi dejavnosti. Rezultati kažejo, da so učenci v 8. razredu sposobni doseči učni cilj sklepanja o naravnogeografskih značilnostih Avstralije z uporabo že obstoječih in z oblikovanem lastnih digitalnih vsebin. Pred tem morajo razviti digitalne kompetence s področja informacijske in podatkovne pismenosti (1 po DigComp). Ugotavljamo, da je uporaba aplikacije Padlet in spletišča ClimateCharts.net smiselna pri pouku geografije, saj poveča motiviranost učencev za doseganje zastavljenih učnih ciljev in razvijanje digitalne kompetence 3.2.
Keywords: digital competences; digitalne kompetence; Geografija; interactive maps; interaktivni zemljevidi; Osnovnošolsko izobraževanje; Učila in učni pripomočki