Smernice za modifikacijo zakona o varnosti in zdravju pri delu - Ninčević, Alan (Delo in varnost, 2007)
Analiza zakona o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD) je pokazala, da zakonodajalec ni v popolnosti izkoristil vseh možnosti, ki jih ponuja direktiva Sveta Evrope 89/391/EEC. Pravtako je ZVZD pri upoštevanju konvencij Mednarodne organizacije dela št. 155 in 161 opustil nekatere možnosti, ki jih predvidevata mednarodna akta. Temu navkljub je strokovna javnost s svojim prispevkom in primerjava s krovnimi predpisi Nemcije, Irske, Hrvaške in VelikeBritanije na podrocju varnosti in zdravja pri delu pokazala še nekatere drugacne rešitve pri predpisovanju dolocil na podrocju varnosti in zdravja pri delu v krovnih predpisih posameznih držav. Celostno gledano je bilo pri omenjeni analizi vsebine ZVZD ugotovljeno znatno število pomanjkljivosti in slabosti. Z uporabo ustreznih analiticnih znanstvenih metod smo v sestavku prikazali kljucne pomanjkljivosti in slabosti ZVZD ter ponudili smernice za njegovo izboljšanje oz. revizijo.
Keywords: statute; zakoni; smernice; varnost in zdravje pri delu; varstvo pri delu