The war in Ukraine in a comparative perspective - Bebler, Anton (Teorija in praksa, 2023)
Vojna v Ukrajini je postala največja, najbolj krvava in najdaljša vojna v Evropi po letu 1945. Njena prva faza je kazala več podobnosti z oboroženimi spopadi in vojnami na Cipru in prostorih nekdanje Sovjetske zveze ter SFRJ. Med jugoslovanskimi primeri je bila najbolj podobna vojni na Hrvaškem (1991–1995). Ta podobnost je izvirala iz skoraj sočasnega razpada dveh strukturno podobnih večnacionalnih »socialističnih federacij« in njihovih komunističnih režimov. Različnost med drugo fazo vojne v Ukrajini in vojno na Hrvaškem je bila tesno povezana s procesom širjenja NATA in EU ter s politiko ZDA, ki je širjenje NATA in Ukrajino uporabljala kot orodje za škodovanje in slabitev Rusije. Konflikt okoli Ukrajine in njej obljubljenega članstva v NATU se je tako degeneriral v posredno vojno med Rusko federacijo in Zahodom pod vodstvom ZDA ter Ukrajino v vlogi agenta Zahoda in glavne žrtve prave vojne. Tako kot se je zgodilo na Hrvaškem avgusta leta 1995 in v Azerbajdžanu v septembru 2023, bo o izidu vojne v Ukrajini odločeno na vojskovališču in ne za diplomatsko mizo. Toda ta izid bo povsem drugačen od izida na Hrvaškem. Odgovornost za vojno v Ukrajini in njene posledice si delijo dve vojskujoči državi in posredno soodgovorne ZDA in druge članice NATA.
Keywords: Croatia; internal war; interstate war; mednarodna vojna; NATO; notranja vojna; Rusko-ukrajinska vojna (2014-....); Russia; Ukraine; USA