Disordered eating attitudes, depressive symptomatology and alcohol consumption in young athletes - Perko, Uroš (Annales kinesiologiae (Koper), 2022)
Namen: Namen raziskave je bil ugotoviti razširjenost motenega prehranjevalnega vedenja med slovenskimi kategoriziranimi športniki in športnicami v povezavi s simpto-mi depresivnosti in uživanjem alkohola. Metode: V vzorec je bilo vključenih 198 kategoriziranih športnikov, starih od 18 do 20 let. Za merjenje motenega prehranjevanja, stopnje depresivnosti in uživanja alkoho-la so bili uporabljeni test odnosa do prehranjevanja, lestvica depresivnosti Centra za epidemiološke študije in test identifikacije motenj uživanja alkohola.Rezultati: Ugotovljene so bile pomembne razlike med športnicami in športniki, pri čemer so športnice poročale o višjih stopnjah motenega prehranjevanja in depresivnih simptomov. 13,90 % športnikov je poročalo o klinično pomembnih simptomih motenj hranjenja, 40 % o klinično pomembnih depresivnih simptomih in 10,50 % o tveganem uživanju alkohola. Rezultati so tudi pokazali, da so imeli športniki z več simptomi mo-tenega prehranjevalnega vedenja višje ravni depresivnosti. Zaključek: Te ugotovitve imajo pomembno praktično vrednost in potrjujejo po-membnost oblikovanja strokovnega tima, usposobljenega za prepoznavanje duševnih težav in nudenja ustrezne pomoči športnikom.
Keywords: alcohol consumption; athletes; depresivnost; depression; disordered eating behaviours; moteno prehranjevalno vedenje; športniki; uživanje alkohola