Epitope mapping of mono- and polyclonal antibodies by screening phage-displayed random peptide libraries - Molek, Peter (Acta chimica slovenica, 2016)
Poznavanje antigenskih determinant je ključnega pomena v zgodnjem razvoju terapevtskih in diagnostičnih protiteles, pri vrednotenju učinkovitosti klasičnih ali razvoju epitopnih cepiv. Večina metod za kartiranje epitopov protiteles je dragih in eksperimentalno zahtevnih. V pričujoči raziskavi smo ocenjevali primernost afinitetnega presejanja knjižnic naključnih peptidov, predstavljenih na bakteriofagih, kot orodja za identifikacijo epitopov. Kot tarče v afinitetnih selekcijah smo uporabili šest različnih mono- in poliklonskih protiteles proti trem modelnim proteinom. Ugotovili smo, da pristop omogoča jasno identifikacijo linearnih epitopov, medtem ko je kartiranje konformacijskih epitopov bolj zahtevno, saj je manj zanesljivo in zahteva uporabo računalniških orodij. Kljub temu je s podrobnim poznavanjem antigena (npr. z analizo vpliva mutacij na aktivnost proteinskega antigena) na osnovi peptidnih mimetikov tudi konformacijske epitope mogoče napovedati s precejšnjo zanesljivostjo. Ker opisan pristop omogoča hitro in poceni razkritje epitopov, predlagamo njegovo uporabo v zgodnjih fazah razvoja protiteles s kasnejšo validacijo antigenskih determinant s komplementarnimi metodami.
Keywords: antibody; epitope mapping; mimotope; peptide; phage display