Uporabna vrednost podatkov spletnih zajemov - Kragelj, Matjaž (Knjižnica, 2017)
Zakon o obveznem izvodu publikacij (2006) Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) nalaga skrb za zajem, ohranjanje in nudenje dostopa uporabnikom do zajetih spletnih publikacij, spletnih mest in vsebin. Leta 2015 je NUK opravil prvi zajem slovenske domene .si, naslove spletnih domen je priskrbel Arnes (Akademska in raziskovalna mreža Slovenije). V prispevku se osredotočamo na pomen zajema spletnih vsebin zaradi vsakodnevnega propadanja spletnih domen. Poleg zajema in dejavnosti za zagotavljanje ohranjanja zajetih vsebin je v prispevku tematizirano tudi pridobivanje informacij iz nestrukturiranih vsebin (spletnih dokumentov). Omenjeni so primeri in delovanje aplikacij za zajemanje specifičnih informacij iz različnih spletnih dokumentov, npr. zajem cene določenega artikla v določeni trgovini z namenom obveščanja končnega uporabnika o najugodnejši ponudbi na trgu. Večji del prispevka je namenjen analizi zajetih spletnih vsebin in možnosti luščenja ter uteževanja besedišča, pridobljenega iz spletnih dokumentov. Z algoritmi in statistikami za označevanje in razvrščanje terminov v množici spletnih vsebin se spletni arhiv iz pasivne podatkovne zbirke spremeni v okolje, ki omogoča dodano vrednost povezovanja podatkov, iskanja sorodnosti znotraj podatkov spletnega arhiva in s podatki zunaj njega.
Keywords: identifikacija bibliografskih odnosov; web archives; term frequency; spletni arhivi; inverse document frequency; frekvenca pojavljanja; data scraping; tf-idf; web harvesting; luščenje podatkov; spletni zajemi; .si domain; domena.si