El léxico de la alimentación en el diccionario de colombianismos - Markič, Jasmina (Linguistica (Ljubljana), 2025)
Članek obravnava leksiko s tematskega področja prehrane v Slovarju kolumbijskih izrazov (Diccionario de Colombianismos Dicol) in Leksikonu prehrane v vsakdanjem življenju (Léxico de la alimentación en la vida cotidiana Lavc), ki ju je izdal Inštitut Caro y Cuervo v Bogoti v Kolumbiji, in sicer prvega leta 2018, drugega pa leta 2023. V prvem delu prispevka so predstavljene splošne značilnosti in sestava obeh omenjenih del. Naslednji razdelki poglavja so posvečeni leksikonu s področja prehrane, tako v njegovih osnovnih oblikah kot v konotativnih pomenih, ter stalnim besednim zvezam, ki jih navajata omenjena slovarja. Glavni cilj članka je predstaviti besede in stalne besedne zveze, povezane s hrano v Kolumbiji. Gre za izraze v zvezi s hrano in pijačo, ki se v Kolumbiji uporabljajo v skladu s konceptom kolumbijanizma v slovarju Dicol, po katerem je kolumbijski izraz diferencialen, kar pomeni, da se uporablja v vseh regijah Kolumbije in ne v španščini na Iberskem polotoku, lahko pa se pojavi tudi v drugih državah Hispanoamerike. Teoretični okvir poglavja o stalnih besednih zvezah kot delih frazeoloških enot temelji na opredelitvi in klasifikaciji avtorice Corpas Pastor. Med stalnimi besednimi zvezami, ki se nanašajo na prehrano in so zbrane v Dicol in Lavc, prevladujejo glagolske, veliko pa je tudi nominalnih, pridevniških in prislovnih oblik. Izbrani primeri kažejo, kako besede in stalne besedne zveze prenesejo denotativni pomen v nove konotativne in metaforične pomene, ki so pogosto izvirni in humorni.
Keywords: Colombianisms; eating; food; frazeološke enote; hrana; idioms; kolumbijanizmi; kolumbijska špsnščina; phraseological units; prehranjevanje; stalne besedne zveze